Mijn Persoonlijke, Wonderlijke Beleving

Iets wat mij voor altijd bijblijft en waar ik enorm enthousiast over ben, is een gebeurtenis uit 2010.

Ik volgde destijds een mindfulness cursus en het ging op een keer over allergieën. Zelf was ik allergisch voor hooi, afwasmiddel, huisstofmijt, katten, honden, paarden, knaagdieren, wol, dons, grassen en pollen (hooikoorts) en had op zonovergoten dagen geregeld last van zonne-allergie. Dus toen de trainer vroeg wie er allergisch was, stak ik direct mijn hand op. Hij zou een demonstratie doen van een NLP techniek die allergieën zou doen verdwijnen.

Aan de ene kant sta ik vrij nuchter in het leven en tegelijkertijd ben ik ook heel open minded. Ik stemde ermee in dat de trainer mij als voorbeeld voor zijn demonstratie ging gebruiken.

Even een korte inleiding:
Toen ik van de huisarts op mijn 16e hoorde waarvoor ik allemaal allergisch was, kwam dat hard aan. Ik wilde later, als ik op mezelf zou wonen, heel graag een hond of een kat. Die droom zag ik in één keer in duigen vallen.
De hooikoorts was ook super vervelend. Tijdens een droge zomer was het geen doen om buiten te wandelen en al helemaal niet door een weiland of bos. Het is zelfs een keer zo erg geweest, dat ik er astmatische klachten van kreeg. Tegen de kortademigheid kreeg ik een inhaler.
Minder erg was mijn allergie voor wol, maar een mooie wollen jas kon ik niet dragen. Mijn gezicht werd er direct rood van…en niet vanwege de warmte!

Terug naar de mindfulness trainer…
Hij vroeg me van welke allergie ik af wilde. Ik noemde ‘hooi’, omdat ik daar de meest acute allergische reacties op kreeg. Bij aanraking van hooi, werden mijn handen rood, opgezwollen en gingen ze vreselijk jeuken.
Hij vroeg me ook of ik meteen de volgende dag zou kunnen testen of de allergie weg was. Natuurlijk had ik thuis geen hooi voor het grijpen, maar ik slikte wel dagelijks een pilletje tegen al mijn allergieën. Als ik deze niet slikte, kreeg ik vrijwel direct jeukende handpalmen. Dat was voor mij dan het teken dat ik het pilletje vergeten was te slikken. Echter, als ik om de één of andere reden niet gauw genoeg dat pilletje tot mij kon nemen, mondde de jeuk uit in eczeem.
De trainer vroeg of ik bereid was, de volgende ochtend géén pilletje te slikken. En ja, ik was bereid dat risico te nemen. Ik wist immers, dat – mocht het tot een allergische reactie komen – de jeuk en eventueel eczeem snel zouden verdwijnen wanneer ik alsnog dat pilletje in zou nemen.

Hij ging aan de slag!
De trainer vroeg mij iets te noemen waarvoor ik NIET allergisch was. Ik koos pinda’s. Vervolgens werd tijdens de demonstratie continu gewisseld tussen een geassocieerd en een gedissocieerd beeld en tussen het allergeen (het hooi) en de pinda’s. Hier kwamen visualisatie technieken, taalpatronen en het zetten van ankers* aan te pas.
*Een anker is een creatieve associatie tussen een specifieke prikkel en een specifieke emotionele gesteldheid.

Ik volgde de instructies van de trainer en deed alsof ik de pinda’s kon ruiken en proeven en het hooi kon voelen. Na de zoveelste keer dat ik zogenaamd een handje pinda’s naar mijn neus moest brengen en eraan mocht ruiken en vervolgens hetzelfde mocht doen, maar dan met hooi, rook ik ineens heel sterk pinda’s!!! Ik viel zowat van mijn stoel af! Er was geen pinda in de buurt te bekennen.
Ik keek verrast op naar de anderen van het mindfulness groepje en keek ze lachend aan. Ik vroeg of zij konden ruiken, wat ik rook. Het was enkel mijn eigen ervaring. Waarop de trainer afsloot met: “Dan heeft het gewerkt! Bedank je immuunsysteem maar dat het vanaf nu weer normaal functioneert.”

De volgende dag heb ik uiteraard expres mijn pilletje niet geslikt. Met toch wel enige spanning kwam ik die dag door, maar de jeuk en de eczeem bleven uit, waardoor ik de volgende dag de pillenstrip ook wel onberoerd durfde te laten liggen.
Het ging een week goed… en toen kreeg ik jeuk! Ik wilde niet terug hoeven grijpen naar de pillen en bedacht dat de jeuk zou kunnen komen door de huisstofmijt, want ik had er vooral ‘s nachts last van. Toen heb ik op mijzelf die NLP techniek voor de huisstofmijtallergie gedaan EN DAT WERKTE! De jeuk verdween snel. Het was echter in het voorjaar dat mijn ogen wat begonnen te jeuken en ik vaker nieste dan anders….Tja, het waaide en de pollen vlogen door de lucht. Omdat ik inmiddels mijn NLP Practitioner had afgerond en ik nog weleens op een bonusdag langs mocht komen, heb ik die trainer gevraagd of hij mij van de hooikoorts af wilde helpen.

kattenSindsdien ben ik helemaal verlost van al mijn allergieën. Ik heb namelijk nooit meer de anti-allergiepillen geslikt. Uiteraard ben ik afgelopen jaren met al mijn oude allergenen wel weer een keer in contact gekomen en klachten blijven uit. Ik heb zelfs 1,5 jaar in een kattenasiel gewerkt, terwijl ik allergisch was voor katten! Tegenwoordig heb ik een wollen jas, die ik met veel plezier draag als het koud is. Ook heb ik met regelmaat de konijnen van een vriendin verzorgd, waarbij ik met mijn blote handen hooi aanraakte zonder dat ik daar last van kreeg.

Gewoon omdat ik nieuwsgierig was, heb ik op 27 december 2015 een allergietest gedaan, waarmee ik mezelf op hooikoorts, huisstofmijt- en kattenallergie heb getest. De scores waren negatief, dus een GOED resultaat, want dat betekent dat ik daadwerkelijk geen allergie meer heb voor deze stoffen!