Hoe gedachten je lichaam kunnen beïnvloeden

gespleten persoonlijkheid

Heb je die film met in de hoofdrol een man met meerdere persoonlijkheden*1 gezien? SPLIT, zo luidt de titel van deze film.

De man heeft 23 alter ego’s en laat een 24e tot uiting komen. Het deed mij aan een onderzoek herinneren waarover ik gelezen heb. Tijdens dat onderzoek werd vastgesteld dat iemand met DIS* niet alleen veranderde van gedachten en anders sprak bij het uiten van een andere persoonlijkheid, maar dat er zelfs lichamelijke veranderingen optraden. Zo kon de ene persoonlijkheid een bril nodig hebben (ja, mét glazen op sterkte!) en de andere niet (en toch scherp zien). Ook met allergische reacties was dat het geval! De ene alter was bijvoorbeeld allergisch voor jus d’orange en kreeg huiduitslag na het drinken ervan. De andere alter dronk het zonder enig probleem, terwijl het dus één en hetzelfde lichaam is!

Ik zie dit als een uitzonderlijke gave van het brein om invloed uit te oefenen op het lichaam. Wanneer je op onderzoek gaat, kun je op internet tal van voorbeelden vinden waarin sprake is van “Mind over Matter”. Daarover gesproken: Iedereen gaat er lukraak vanuit dat de “mind” zich in de hersenen bevindt, maar Deepak Chopra*2 beweert in “Quantum Healing” dat de “mind” in alle cellen zit. Ja, alle….dus niet alleen in alle cellen van je lichaam, maar zelfs in alle cellen van het universum!

Voorbeelden van Mind over Matter:

 • De Amerikaanse Lauren Kornacki uit Virginia tilde een auto met haar blote handen op om zo haar vader, die eronder klem was komen te zitten, te redden.
  Bron: www.ad.nl
 • Japans onderzoeker Masaru Emoto liet zien hoe water reageert op gedachten door ijskristallen te maken aan de hand van specifieke geluiden en beelden.
  Bron: boek “De boodschap van water – de wondere wereld van waterkristallen” van Masaru Emoto
 • Onderzoekers van het Radboud UMC hebben, met dank aan Wim Hof (the Iceman) aangetoond dat het mogelijk is om het autonome zenuwstelsel én immuunsysteem vrijwillig te beïnvloeden.
  Bron: www.eenvandaag.nl/extra/wimhof

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik ook verder gezocht naar de bevindingen op het gebied van DIS en allergieën. Wanneer iemand met DIS overschakelt naar een alter ego gelooft hij tot op het bot dat hij die andere persoon is. Als het op allergieën aankomt, WEET diegene dat hij wel of niet allergisch is. Zulk sterke overtuigingen zijn bepalend.
In het NLP kunnen we hierop inspelen door bijvoorbeeld een rotsvaste overtuiging (iets waarvan je wéét dat het waar is) te verwisselen met een twijfelachtige overtuiging (iets waarvan je gelooft dat het zou kunnen).

Ook is het raadzaam om belemmerende overtuigingen op te sporen alvorens je bekrachtigende overtuigingen installeert. Ga zelf eens na welke overtuigingen jou kunnen belemmeren om van je allergie af te komen.

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen:

 • Dankzij mijn huisstofmijtallergie hoef ik nooit af te stoffen;
 • Dankzij mijn visallergie hoef ik geen vis te eten;
 • Dankzij mijn overgevoeligheid moeten mensen extra rekening met mij houden.

De hierboven genoemde voorbeelden zijn positieve intenties van het onderbewustzijn. Het is één van de eerste stappen op weg naar een allergievrij leven om achter die positieve intenties van jouw onderbewustzijn te komen. Weet jij welke belemmerende overtuigingen, danwel positieve intenties van het onderbewustzijn jouw weg naar een allergievrij leven dwarsbomen?

Op jouw gezondheid!
Tatiana

 

*1 Iemand met meerdere persoonlijkheden heeft, zoals men dat noemt “dissociatieve identiteitsstoornis”, ofterwijl DIS.
*2 Chopra is arts, schrijver en onderzoeker op het gebied van spiritualiteit, alternatieve geneeskunde en ayurveda.

Geef een reactie

Name and email are required. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.